Robert Thompson získal pred 170 rokmi patent na pneumatiku

10.12.2015 Celý región

Londýn/Bratislava 10. decembra (TASR) - Britský priemyselník Robert Thompson získal pred 170 rokmi patent na vzduchom napustené gumené pneumatiky na vozidlá. Patent z 10. decembra 1845 však nenašiel uplatnenie. O motorových vozidlách ešte nebolo ani chýru a bicyklovanie bolo len na začiatku svojej oslnivej kariéry.

Robert Thompson sa narodil v Škótsku v roku 1822 ako 11. dieťa v rodine s 12 potomkami. Určili mu kňazskú dráhu, ale ukázalo sa, že si nevie osvojiť latinu. Ani umenie obchodovať, ktorému sa mal priúčať u strýka v Spojených štátoch amerických, mu nebolo súdené. Keď sa po dvoch rokoch vrátil, uchvátila ho technika. Vylepšil mangeľ, slúžiaci pri praní bielizne, vymyslel čosi ako pásový prevod a zaoberal sa aj parnými motormi.

Keď začal pracovať pri demolácii budov, vylepšil odpaľovanie výbušnín a zachránil tak nemálo životov. Mal len 23 rokov, keď požiadal o patent, ktorý mal spríjemniť cestovanie po hrboľatých cestách. Patent číslo 10990 – vzduchom plnená pneumatika - sa však slávy nedočkal. Nízky dopyt a vysoké náklady na výrobu odsunuli pneumatiky medzi kuriozity, odkiaľ sa dostali až po asi 50 rokoch. Vynálezca však na vymýšľanie nezanevrel a o niekoľko rokov si dal patentovať plniace pero.

Po návrate z Jávy, kde prispel k vylepšeniu techniky používanej na plantážach cukrovej trstiny, ho nezastavilo ani zhoršené zdravie. Zostrojil mobilný parný stroj, ktorý bol v 70. rokoch 19. storočia exportovaný do celého sveta.

Thompson zomrel 8. marca 1873 v britskom (škótskom) Edinburghu. Posledný zo štrnástich patentov registrovaných na jeho meno prevzala v roku jeho úmrtia jeho manželka Clara.
 

Vyberte región